Wie energiezuinig wil bouwen denkt in de eerste plaats aan een stevige isolatielaag in daken en muren. Daarnaast mag je het buitenschrijnwerk niet vergeten. Via ramen en deuren kan veel warmte ontsnappen, waardoor je verwarmingskosten de pan uit swingen.
Met de juiste keuzes bespaar je heel wat energie. Wij hebben alvast enkele tips verzameld.
De Uf-waarde van het kader
We beginnen met het raamkader zelf. Of je nu kiest voor pvc, aluminium of hout; ga steeds voor de laagste Uf-waarde. Dit cijfer drukt uit hoeveel warmte er via het kader ontsnapt. Des te lager de Uf-waarde, des te beter het frame isoleert.
Deze waarde is niet alleen afhankelijk van het gekozen materiaal, maar ook door de opbouw van het profiel. Via een meerkamersysteem met thermische onderbreking wordt de isolatiegraad verhoogd, waardoor je energieverbruik daalt.
De Ug-waarde van het glas
Het grootste deel van een raam bestaat uit glas. Daarom raden we aan om te investeren in hoogrendementsglas (HR+, HR++ of HR+++). Dat bestaat uit meerdere lagen met daartussen een gas. Deze samenstelling beperkt de warmteverliezen van binnen naar buiten.
De luchtdichtheid
Het is vrij eenvoudig om een muur luchtdicht af te werken. Maar op een plaats waar twee verschillende materialen samenkomen, bijvoorbeeld bakstenen en een aluminium raamprofiel, is er altijd een kans op spleten. Via deze kieren kan warme binnenlucht ontsnappen. Hierdoor moet je verwarmingsinstallatie harder werken om de ruimte op temperatuur te houden, met een hoger energieverbruik als gevolg.
Daarom is een luchtdichte afwerking zo belangrijk. Plaats bijvoorbeeld een folie op de overgang tussen muur en raam om warmteverliezen te voorkomen. Zo kan je weer wat energie besparen.
Automatische valdorpel
Ook een automatische valdorpel draagt bij aan de luchtdichtheid. Deze valdorpel wordt onderin de deur ingebouwd en gaat automatisch naar beneden wanneer je de deur sluit. Ze is veel efficiënter in het voorkomen van tocht dan de traditionele afdichting met een borstel.
Oriëntatie en afmetingen
Ga je een nieuwe woning bouwen? Denk dan goed na over de oriëntatie, afmetingen en positionering van je ramen. Zo kan je in de lente en herfst zonnewinsten maximaliseren, zodat je minder moet bijverwarmen. Aan de andere kant zal een goede oriëntatie de kans op oververhitting in de zomer verkleinen. Dan heb je geen energieverslindende airco nodig om de temperatuur onder controle te houden.