Het belang van het gebruik van labels in de logistiek

Het belang van het gebruik van labels in de logistiek

In de logistiek is het gebruik van labels een absolute must. Het zorgt voor duidelijkheid, efficiëntie en een kleinere kans op fouten.

In dit blogartikel gaan we dieper in op de verschillende soorten labels die in magazijnen worden gebruikt en hoe ze bijdragen aan een soepel verlopende logistieke operatie.

Stellinglabels

Stellinglabels, ook wel ‘stelling etiketten’ genoemd, zijn van groot belang voor een goed georganiseerd magazijn. Ze worden direct op de stellingen of rekken aangebracht en bevatten informatie over de locatie en de inhoud van de schappen. Stelling labels helpen magazijnmedewerkers snel de juiste producten te vinden en verminderen de kans op fouten.

Voordelen van stellinglabels

Snelle identificatie: Medewerkers kunnen snel en gemakkelijk de locatie van een product bepalen.

Efficiëntie: de labels verminderen de zoektijd en verhogen de productiviteit.

Flexibiliteit: de labels zijn eenvoudig te herpositioneren of te vervangen wanneer de indeling van het magazijn verandert.

Barcode Labels

Barcode labels zijn misschien wel de meest gebruikte labels in de logistiek. Ze kunnen op vrijwel elk product, doos of pallet worden aangebracht en worden gescand met een barcode scanner. Dit maakt het mogelijk om producten snel en nauwkeurig te identificeren en te traceren.

Voordelen van barcode labels

 Automatisering: Versnelt het inventarisatieproces en vermindert menselijke fouten.

Nauwkeurigheid: Zorgt voor precieze tracking van voorraad en verzendingen.

Kostenbesparend: Verlaagt arbeidskosten door efficiënter voorraadbeheer.

RFID Labels

RFID (Radio Frequency Identification) labels zijn een geavanceerdere vorm van identificatielabels. Ze maken gebruik van radiogolven om informatie op te slaan en te verzenden. Dit maakt het mogelijk om producten op afstand en zonder direct zicht te scannen.

Voordelen van RFID labels

Geen zichtlijn nodig: Scannen kan door obstakels heen, waardoor het proces sneller gaat.

 Hoge capaciteit: RFID labels kunnen meer informatie bevatten dan traditionele barcodes.

Real-time tracking: Dit biedt mogelijkheden voor real-time voorraadbeheer en lokalisatie.

Verzendlabels

Verzendlabels zijn van groot belang voor het logistieke proces buiten het magazijn. Ze bevatten belangrijke informatie zoals het afleveradres, verzenddatum, trackingnummer en soms zelfs speciale instructies voor de koerier.

Voordelen van verzendlabels

Duidelijkheid: Verzendlabels zorgen ervoor dat producten op de juiste bestemming aankomen.

Traceerbaarheid: De labels maken het mogelijk om verzendingen te volgen en klanten op de hoogte te houden van hun zendingen.

Professioneel: Verzendlabels geven een professionele uitstraling aan de verzendingen.

Maak gebruik van magazijnlabels

Zoals je hebt kunnen lezen, bieden labels voor het magazijn vele voordelen, voordelen waarmee je eigenlijk niet zonder kunt. Onderzoek daarom in jouw magazijn de toepassingen voor labels en pas ze toe waar mogelijk. Succes!