Hoe migreer je jouw webshop tussen hosts?

Hoe migreer je jouw webshop tussen hosts?

Het verhuizen van een WordPress site van de ene host naar de andere kan een intimiderende taak lijken, maar met de juiste stappen en tools kan het soepel verlopen. In dit artikel zullen we bespreken hoe je een WordPress site kunt migreren tussen hosts, zodat je website snel en zonder problemen weer online kan zijn.

Back-up van de huidige site

Het eerste wat je moet doen voordat je begint met het verhuizen van je WordPress site, is het maken van een back-up van je huidige site. Dit is essentieel voor het geval er iets misgaat tijdens de migratie. Gebruik een back-up plugin zoals UpdraftPlus of maak een handmatige back-up via je hostingprovider. Zorg ervoor dat zowel de bestanden als de database worden opgeslagen.

Nieuwe host instellen

Voordat je begint met de Wordpress site verhuizen, moet je ervoor zorgen dat de nieuwe host is ingesteld en klaar is om de site te ontvangen. Dit omvat het aanmaken van een database en het installeren van WordPress op de nieuwe host. Zorg ervoor dat je de benodigde inloggegevens bij de hand hebt, zodat je gemakkelijk toegang hebt tot de nieuwe host.

Exporteer de database en bestanden

Nu je een back-up hebt van je huidige site en de nieuwe host is ingesteld, is het tijd om de database en bestanden te exporteren van de huidige host. Je kunt dit doen via phpMyAdmin voor de database en via een FTP-client voor de bestanden. Zorg ervoor dat je alle bestanden en de volledige database exporteert.

Importeer de database en bestanden

Met de database en bestanden geëxporteerd, is het tijd om ze te importeren naar de nieuwe host. Maak een nieuwe database aan op de nieuwe host en importeer de database die je eerder hebt geëxporteerd. Upload vervolgens alle bestanden naar de juiste map op de nieuwe host. Vergeet niet om het wp-config.php-bestand aan te passen met de nieuwe database-inloggegevens.

Test de site op de nieuwe host

Na het importeren van de database en bestanden naar de nieuwe host, is het belangrijk om de site te testen om ervoor te zorgen dat alles correct is overgezet. Controleer of alle pagina's, afbeeldingen en functionaliteiten correct werken op de nieuwe host. Als alles goed lijkt te werken, ben je klaar om de verhuisde site live te zetten.

Domeinnaam wijzigen

Als je ook van domeinnaam verandert, moet je deze verandering doorvoeren in de WordPress-instellingen. Ga naar de instellingen van je WordPress-dashboard en wijzig de domeinnaam naar de nieuwe domeinnaam. Zorg ervoor dat je eventuele hardgecodeerde links in de content aanpast naar de nieuwe domeinnaam om te voorkomen dat bezoekers foutmeldingen krijgen.

Wijzig de DNS-instellingen

Als je de domeinnaam verandert, moet je ook de DNS-instellingen wijzigen om de nieuwe host aan de domeinnaam te koppelen. Log in op het dashboard van je domeinprovider en pas de nameservers aan naar die van de nieuwe host. Dit proces kan enige tijd duren om te voltooien, dus wees geduldig.

Lancering van de verhuisde WordPress site

Na het testen van de site op de nieuwe host en het wijzigen van de domeinnaam en DNS-instellingen, ben je klaar om de verhuisde WordPress-site te lanceren. Controleer nogmaals of alles correct werkt en informeer eventueel je bezoekers over de verhuizing. Gefeliciteerd, je WordPress site is succesvol verhuisd naar een nieuwe host!