Je eigen woning verhuren? Hier moet je aan denken!

Je eigen woning verhuren? Hier moet je aan denken!

Wil je je jouw woning verhuren? Dan is het belangrijk om aan een aantal zaken te denken. Je wilt natuurlijk dat de huurder zich thuis voelt, maar ook dat alles goed geregeld is. In dit blogartikel vertellen we je meer over de zaken waar je aan moet denken als je je woning gaat verhuren.

Huurcontract

Denk bijvoorbeeld aan het schrijven van een huurcontract. Dit is belangrijk, zodat je duidelijk afspraken maakt met de huurder. Zo weet je precies wat er wel en niet mag in je woning. Wij raden altijd aan om een jurist te laten kijken naar het huurcontract, omdat zij weten waar je allemaal aan moet denken. Een particulier heeft heel veel rechten, maar er staan ook een aantal verplichtingen in het huurcontract. Hierdoor heb jij veel meer zekerheid dan dat je niets vast legt.

Verzekering

Ook is het belangrijk om een goede verzekering af te sluiten. Zo weet je zeker dat je woning goed is beschermd. Welke verzekering je nodig hebt, is afhankelijk van de huurder die je krijgt. Heb je een student als huurder? Dan is er een kans dat de schade die zij aanrichten niet wordt vergoed door de standaard inboedelverzekering. In dat geval is het bijvoorbeeld verstandiger om een aanvullende verzekering af te sluiten. Dan ben je er zeker van dat alles goed geregeld is en dat je niet voor onvoorziene kosten komt te staan.

De regels voor verhuur

Ten slotte is het belangrijk om de regels van jouw gemeente voor verhuur, goed door te nemen. Hier staat precies wat je wel en niet mag doen met betrekking tot de verhuur van je woning. Zo mag je bijvoorbeeld in sommige gevallen niet zomaar een bepaalde huurder uit jouw huis zetten. Je moet dan aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals dat de huurder in strijd handelt met het huurcontract of dat er sprake is van overlast. Als je je niet houdt aan deze regels, dan kan de huurder hiertegen in verweer gaan. Dit kan leiden tot boetes en veel gezeur.

Wees dus goed waar je aan begint met het verhuren van je huis en zorg dat je goed bent voorbereid. Neem contact op met iemand die ervaring heeft of die hierin is gespecialiseerd, om niet voor verassingen te komen staan.