Tips voor de inrichting van een moderne tuin

Tips voor de inrichting van een moderne tuin

Ben je op zoek naar ideeën voor de inrichting van je tuin? In een moderne tuin passen grote materialen en bijzondere objecten. Objecten in de vorm van een ornament, of bomen met een originele vorm. Planten staan gegroepeerd in borders, afgebakend met een cortenstaal borderrand.

Wat zijn de kenmerken van een moderne tuin?

Een moderne tuin straalt rust uit door de strakke vormgeving en het gebruik van grote materialen. De bestrating neemt een groot gedeelte van het oppervlak in beslag. Toch is er wel ruimte voor groen. Planten staan vaak gegroepeerd in borders, op meerdere plekken in de tuin. Het zijn sterke planten, die weinig verzorging nodig hebben.

Cortenstaal in de moderne tuin

Cortenstaal is een sterk en duurzaam materiaal. De grijze metaalkleur oxideert onder invloed van weersomstandigheden. Dan ontstaat er een warme, roestbruine kleur. De roestlaag zit op de buitenste laag en beschermt het metaal tegen verdere oxidatie. Het materiaal is verkrijgbaar als ornament en als borderrand. Met cortenstaal als borderrand geef je de tuin een eigentijdse uitstraling.

 Waar let je op bij de inrichting van een moderne tuin?

Bij de inrichting van de moderne tuin zijn de volgende aandachtspunten belangrijk:

- Zoek naar inspiratie en maak een lijstje met wensen.

- Kies voor duurzame, kwalitatief hoogwaardige materialen.

- Zorg voor de juiste balans tussen beplanting en materialen.

- Beperk het gebruik van materialen. Neem er twee of drie en herhaal deze.

- Kies voor een rustige basis en voeg een enkele accentkleur toe.

- Kleur toevoegen kan ook door te kiezen voor bloeiende planten.

De beplanting

Een moderne tuin is onderhoudsvriendelijk. Dat betekent dat de beplanting sterk moet zijn. Vaak wordt gekozen voor enkele soorten, die gegroepeerd, op verschillende plekken in de tuin terug komen. Buxus, klimop en taxus zijn mooi als groene basis. Je combineert ze met bloeiende planten zoals: hortensia's, rozen of lavendel. Wil je liever een wat minder strakke uitstraling? Kies dan voor siergrassen! Het zijn planten met een hoge sierwaarde, die wat speelsheid toevoegen en weinig onderhoud nodig hebben.

Veel gebruikte materialen

In de moderne tuin zijn de gebruikte materialen groot en van goede kwaliteit. Je beperkt het aantal voegen door te kiezen voor grote tegels. Dat zorgt voor rust. Een andere manier om die rustige uitstraling te behouden, is het combineren van twee tot hooguit drie materialen. Materialen die veel worden toegepast zijn: beton, glas, kalk, grind, hout of staal.