Kun je een trap zelf renoveren?

Kun je een trap zelf renoveren?

Dat kan zeker! Als je een beetje handig bent, is dit een klus die je uitstekend in eigen beheer kunt doen. Een groot voordeel van het renoveren van je trap, is dit veel geld scheelt ten opzichte van het aanschaffen van een hele nieuwe trap. Als je deze klus ook nog eens zelf kunt uitvoeren, bespaar je dus eigenlijk tweemaal kosten. Na deze traprenovatie, heeft je huis bovendien ook nog eens flink wat meerwaarde gekregen, zowel in woongenot als in geldwaarde. Ga je jouw trap ook zelf renoveren?

Goed te doen voor de doe-het-zelver

Als je trap qua constructie nog goed is, komt het renoveren van je trap neer op een aantal stappen. De eerste stap is dat je de trap helemaal kaal moet halen, dit betekent dat je de aanwezige vloerbedekking eraf moet trekken (pas op voor spijkertjes en nietjes). Is je trap helemaal van hout, dan zul je deze eerst helemaal kaal moeten schuren, voordat je naar de volgende stap kunt gaan. Als je toch bezig bent, haal alle lijmresten meteen weg, voeg ook alle kieren af met kit, zodat je vloer meteen niet meer kraakt als deze straks af is. Als dit allemaal gedaan is, volgen de leukste onderdelen; namelijk het opnieuw schilderen van je trap en het bevestigen van nieuwe overzettreden.   

Nieuwe look

Als je kiest voor een totaal nieuwe look van je trap, zul je verbaasd zijn over het eindresultaat. Heb je nu gedateerde traptreden, in de klassieke kleur bruin? Kies dan bijvoorbeeld voor moderne, trendy overzettreden, in de kleur donkerrood of paars. Je kunt er bij het renoveren van de trap natuurlijk ook voor kiezen om de overzettreden om en om een andere kleur te doen. Je zult merken dat een nieuwe look van je trap, ook weer leidt tot nieuwe andere plannen in je woning. Misschien bevalt de nieuwe trendy trap je wel zo goed, dat je het nu ook meteen de hele woonkamer aan wilt pakken!

Meerwaarde voor je woning

Een traprenovatie zelf doen is voor iemand die een beetje handig is, goed te doen. Als je het vergelijkt met de aanschaf van een compleet nieuwe trap is het niet alleen stuk voordeliger, het scheelt ook nog eens heel veel rompslomp. Als je namelijk een hele nieuwe trap laat plaatsten, zit je doorgaans wekenlang in de troep. Als je dit echter in eigen beheer doet, bepaal je zelf wat er wanneer gebeurt. Heb je al je gereedschap in huis en ook het benodigde materiaal, dan kun jij prima in een paar dagen tijd je trap renoveren. Dat wordt straks puur genieten van je nieuwe trap!