Online een kogellager kopen. Op welke punten moet je letten?

Online een kogellager kopen. Op welke punten moet je letten?

Wanneer je voor jouw (bouw)machine op zoek bent naar kogellagers dan is het erg belangrijk om in de ontwerpfase al rekening te houden met het type lager. We onderscheiden verschillende soorten lagers, zoals kogellagers, groefkogellagers, naaldlagers, taatslagers en nog veel meer. Bij het uitzoeken van een geschikte lager is het essentieel om te letten op een aantal onderwerpen, zoals afmetingen, toerental, belasting, afdichting, levensduur en materiaal. In dit artikel lichtten wij verder uit welke soorten lagers er allemaal zijn, en voor welk doeleind deze gebruikt worden.

Kogellagers

Een kogellager is een rollend lager dat ervoor zorgt dat de wrijving van een draaibeweging wordt verminderd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van bolvormige kogels, vandaar de naam kogellager. Kogellagers zijn de meest voorkomende vormen van lagers. Een kogellager bestaat er in veel verschillende vormen. Zoals de groefkogellagers, hoekcontactkogellagers en de kogeltaatslager.

Groefkogellagers

Een groefkogellager is een vorm van een kogellager waarbij het breedste toerentalbereik wordt ingezet. Het is vaak een relatief eenvoudige en duurzame oplossing om minder wrijving te ervaren. Groefkogellagers worden gebruikt voor eindeloze doeleinden, van fitnessapparatuur tot grote bouwmachines. Het onderhoud bij groefkogellagers is minimaal. Dit komt doordat de lagers beschikken over diepe loopbanen en een nauwe passing tussen de kogels en de loopbanen. Hierdoor kan een groefkogellager zowel voor radiale als axiale belasting in beide richtingen gebruikt worden.

Waar let je op bij de aanschaf van een kogellager?

Wanner je een kogellager uitzoekt zijn er een aantal onderwerpen waar het belangrijk is om op te letten. Een aantal van deze onderwerpen bespreken we hieronder.

Belasting

Bij het aanschaffen van een kogellager is het goed om te letten op de belasting van de lager. Wanneer een kogellager gebruikt wordt die niet opgewassen is tegen de juiste belasting dan heeft dit gevolgen voor de levensduur van de lager. Let er dus goed op welke lagersoort geschikte is voor welke hoeveelheid belasting.

Toerental

Het toerental van een kogellager is belangrijk om op te letten. Vaak wordt gezegd dat een grotere lager een kleiner maximaal toerental aankan dan een kleine lager. Een voorbeeld: Een kogellager heeft een contactpunt, waar een rollager een lijncontact heeft. Hoe kleiner dit contactpunt is, hoe hoger het toerental is had wel dat het desbetreffende lager aan kan.

Axiale verschuifbaarheid

Een machine kan inkrimpen of uitzetten door opspelende temperatuurverschillen. Hierdoor is het belangrijk dat een lager, of een lagerhuis, deze veranderingen kan opvangen. Je moet dus in acht nemen dat een apparaat kan krimpen of uitzetten, en een lager moet hiervoor geschikt zijn.

Precisie

Als er geen rekening wordt gehouden met de precisie van de lagers kunnen er trillingen ontstaan. Het is belangrijk dat de precisie van de lager in combinatie met de toepassing hiervan gematched wordt, zodat overbodige trillingen voorkomen worden.

Overig

Naast de bovengenoemde punten is er nog veel meer waar je op kunt letten bij de aanschaf van een kogellager. Denk hierbij aan onderwerpen zoals geïntegreerde afdichtingen, montage, demontage, scheefstelling en beschikbare ruimte. Wij begrijpen dat het aanschaffen van kogellagers lastig kan zijn, eveneens als de zoektocht naar de geschikte lager. Bij Twenty4Bearings staan we dan ook altijd voor je klaar om je te helpen met jouw zoektocht naar geschikte lagers. Zo kunnen we samen het lagersoort kiezen die het beste bij jou situatie past.