Hier moet je op letten bij het kopen van een nieuwe wasmachine

Hier moet je op letten bij het kopen van een nieuwe wasmachine

Ben je op zoek naar een nieuwe wasmachine? Dan wil je graag weten wat je precies koopt. Het is namelijk een flinke investering die je doet. Misschien niet de leukste, maar wel een noodzakelijke. Je wilt immers dat je kleding niet te nat, kreukvrij en vooral schoon uit de was komt. Omdat het aanschaffen van een nieuwe wasmachine een flinke investering is en je er waarschijnlijk zelf niet alle kennis van hebt, geven we je in dit artikel advies over waar je op moet letten wanneer je een nieuwe wasmachine gaat kopen

Energieverbruik

Na de aanschaf van een nieuwe wasmachine, ben je er helaas nog niet met de kosten. Een wasmachine behelst namelijk een aanzienlijk deel van je energiekosten. Al helemaal nu de energiekosten de lucht in zijn geschoten, is het belangrijk te kijken naar het energie en waterverbruik van je nieuwe wasmachine. Het kan je namelijk tientallen euro's per jaar schelen. Kijk voordat je een nieuwe machine koopt goed naar het energielabel. Deze loopt van A t/m G en geeft een indicatie van het verbruik. Daarnaast zie je op het label hoeveel water de wasmachine verbruikt en hoeveel stroom de machine verbruikt in kWh.

Vulgewicht

Wasmachines worden opgedeeld in trommelinhoud. Deze trommelinhoud wordt uitgedrukt in kilo’s en bepaalt logischerwijs hoeveel kilo kleding je in de trommel kan stoppen. Kijk hier dus naar wanneer je een nieuwe wasmachine gaat kopen. Een trommelinhoud van 6 of 7 kg is geschikt voor kleinere huishoudens van 1 of 2 personen. Wasmachines met een trommelinhoud van 8 of 9 kg zijn geschikt voor gezinnen met 1 of 2 kinderen. Daarna heb je nog wasmachines van 10 kilo, maar deze gaan meer richting een vulvolume dat geschikt is voor de was in instellingen, ziekenhuizen en andere plekken waar kleding in grote volumes wordt gewassen.

Extra functionaliteiten

Kijk ook naar de extra functionaliteiten die een wasmachine bezit. Zit er bijvoorbeeld een functie op waarmee wasmiddel en wasverzachter automatisch gedoseerd wordt? En zit er een functie op waarmee je op een later moment tijdens het wassen nog kleding kan toevoegen als je wat vergeten bent? Allemaal handige extra’s die het wassen net een stukje aangenamer maken. Ze maken niet het allergrootste verschil, maar het is wel handig om deze functionaliteiten op je wasmachine te hebben. Naast de eerdergenoemde functionaliteiten kun je ook nog aan de volgende extra’s denken die op een wasmachine kunnen zitten:

- Stoomfunctie

- Wasmachine op afstand bestuurbaar met smartphone

- Koolborstelloze wasmachine, waardoor de machine een stuk stiller is.

Prijs

Natuurlijk is de prijs ook een belangrijke overweging bij je keuze voor een nieuwe wasmachine. Je wilt graag de beste wasmachine en het liefst voor zo min mogelijk geld. Kijk bij de prijs dus eerst naar wat je te besteden hebt, om vervolgens te bepalen welke wasmachine daarbij past. Om je een indicatie te geven: de meeste wasmachines kosten tussen de €400 en €800. Je hebt dan een wasmachine uit het laag- of middensegment waar je erg goed mee vooruit kunt. Veel is ook afhankelijk van het merk. Zo is Miele over het algemeen een stukje prijziger en betaal je ook voor de beste AEG wasmachine en de beste Bosch wasmachine best een aardig centje, maar je hebt ook budgetmerken als BEKO en Whirpool die wasmachines voor een lagere prijs aanbieden.