Hoe onderhoud ik mijn ramen? Tips en stappenplan

Hoe onderhoud ik mijn ramen? Tips en stappenplan

Veel mensen kijken naar de design, de prijs, de isolatie. Dit zijn zeer belangrijke factoren bij het kopen van ramen, maar je staat best ook even stil bij het onderhoud van ramen. Heeft elk materiaal evenveel nood aan onderhoud? Dat ontdek je hier!

PVC ramen onderhouden

Aangezien PVC vuil- en stofwerend is, hebben PVC ramen niet veel onderhoud nodig. Enkele keren per jaar jouw raam met een zacht doekje en lauw water reinigen volstaat. Je gebruikt best geen aantastende reinigingsmiddelen en veeg je ramen niet droog af.

Aluminium ramen onderhouden

Ook aluminium heeft niet veel onderhoud nodig. 2 tot 4 onderhoudsbeurten per jaar is voldoende. Het volstaat de profielen te reinigen met een zacht doekje en lauw water. 

Aluminium is zeer krasgevoelig. Je gebruikt dus best een niet-aggressief schoonmaakmiddel. Experts adviseren om na het schoonmaken een middel aan te brengen om de glans en kleur van het materiaal te beschermen.

Houten ramen onderhouden

Hout is een natuurlijk materiaal en dien je regelmatig te onderhouden. Je moet ze beschermen tegen de zon, wind en regen, om houtrot en verkleuring te vermijden. Zo zal je er vele jaren van kunnen genieten.

Houten ramen reinig je minstens 1 keer per jaar met een zachte spons of doek met lauw water en een zacht niet-schurend schoonmaakmiddel.

Lakken

Na verloop van tijd kunnen er barstjes in het lakwerk optreden en dien je deze bij te werken. Hoe vaak dit moet gebeuren, hangt af van verschillende factoren, zoals het gebruikte lakwerk en de behandeling vooraf bij de producent.

Beitsen

Met beits geef je de ramen kleur en bescherming terwijl de mooie houtstructuur behouden blijft. Je kan kiezen voor een kleurloze beits, die je hout een stevige beschermlaag geeft zonder de kleur te bedekken. Er bestaat ook beits in de kleur van verschillende houtsoorten.

Oliën

Afhankelijk van het type hout en de mate van blootstelling, moet je het raam onderhouden met olie. Dit doe je best om de paar jaar. De behandeling met olie zorgt ervoor dat je de natuurlijke vergrijzing tegen gaat.

Hoe ramen correct wassen?

Het is belangrijk dat je je goed voorbereid. Kies een goed moment en leg jouw materiaal klaar. Je voorziet best een raamtrekker, een zacht doekje, een goed spons en een ladder als dat nodig is.

Vul een emmer met lauw water en je kan aan de slag.

Stap 1: kozijnen schoonmaken

Je reinigt best de kozijnen met een spons vooraleer je effectief de ramen schoonmaakt. Dat is veel handiger. 

Stap 2: ramen ontvetten

Daarna begin je jouw ramen te ontvetten. Gebruik jouw spons en dompel die in de emmer water met ontvettingsmiddel. Dit kan zeep of afwasmiddel zijn. Kuis de ramen telkens in S-vorm van boven naar beneden. 

Stap 3: spoel de ramen

Vervolgens spoel je jouw ramen af met een andere spons en zorg je ervoor dat er geen zeep meer op het raam is. Dit doe je best een paar keer opnieuw. Aarzel zeker niet om de trekker te gebruiken om het overtollige water weg te krijgen.

Stap 4: ramen drogen

Tot slot droog je jouw ramen goed af met een een trekker en een zacht doekje. Vergeet ook de  kozijnen niet af te drogen.

Tip: zo vermijd je strepen op de ramen

Om strepen op de ramen te vermijden, gebruik je best geen chemische glasreinigers. Ze laten een blauwe schijn achter en zijn slecht voor het milieu. 

Reinig de ramen niet als de zon erop schijnt. Het water droogt dan te snel op en dit zal resulteren in strepen. 

Was ramen niet als het vriest. Als je dan warm water gebruikt op de ramen, kunnen er barsten en scheuren ontstaan.

Via ramen-deuren-gids.be vind je meer informartie over ramen en deuren. Daarnaast kan je gratis offertes ontvangen om jouw ramen een onderhoudsbeurt te laten geven door een expert.