Hoe overleef je de zomermaanden met een plat dak?

Hoe overleef je de zomermaanden met een plat dak?

In de zomermaanden stijgen de temperaturen in Nederland vaak tot zo’n dertig graden. Nu kan dit heerlijk zijn als je in de buitenlucht vertoeft, maar als je binnen zit wordt dit vaak als veel te warm ervaren. Het is dan ook zaak om de zon zo veel mogelijk buiten te houden. Dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Al helemaal wanneer het gebouw waarin jij je bevindt beschikt over een plat dak. Deze vangt namelijk veel meer zon dan bijvoorbeeld een schuin dak. Toch zijn er ook voor gebouwen met platte daken zeker maatregelen die je kunt nemen om de warmte zo veel mogelijk buiten te houden. Ben jij benieuwd wat deze mogelijkheden zijn? Lees dan snel verder. In deze blog vertellen we je hier namelijk meer over.

Kleur van het dak

We weten allemaal dat de kleur zwart de warmte vasthoudt en wit de warmte terugkaatst. Toch wordt er op een plat dak nog steeds vaak een dakbedekking van bitumen aangelegd. Omdat zwart de warmte absorbeert, zal het binnen tijdens de zomermaanden erg warm zijn. Daarom is het beter om op een plat dak een materiaal te gebruiken dat de zon weerkaatst. Daarvoor zou je dus een wit materiaal kunnen gebruiken. Dan blijft het tijdens de zomermaanden heerlijk koel. Tijdens de zomerdagen kan een zwart dak gemakkelijk 80 graden Celsius worden. Bij een wit dak zal dat ongeveer 40 graden Celsius zijn. Daarom is het verstandig om een witte dakcoating te gebruiken.

Een bitumen dakbedekking

Heb jij een plat dak waarop al jaren geleden bitumen aangebracht is, dan kunnen er scheurtjes in het bitumen ontstaan. Die scheurtjes kunnen veroorzaakt worden door uitdroging en de verschillende weersomstandigheden. Je zou een nieuwe dakbedekking aan kunnen laten brengen. Het is echter veel verstandiger om over het bestaande bitumen een witte coating aan te brengen. Voordat een cool roof coating aangebracht kan worden, moet het bitumen dak minimaal 5 jaar oud zijn. Het moet al aan de verschillende weersomstandigheden zijn blootgesteld. Dan zal de aangebrachte cool roof coating goed aan het bestaande bitumen kunnen hechten.

Het aanbrengen van de cool roof coating

Het is geen moeilijk karwei om de cool roof coating aan te brengen. Lees voordat je aan het werk gaat eerst de veiligheidsinstructies aandachtig door. Als eerste moet het platte dak goed schoon gehouden worden. Daarvoor kun je een hogedrukreiniger gebruiken. Het platte dak moet schoon en vooral vetvrij zijn. De cool roof coating zal goed aan het aanwezige bitumen moeten hechten. Wanneer je, voordat je begint nog vragen heeft, kun je om raad vragen bij de vakman waarbij je de cool roof coating hebt aangeschaft.