Oude gebouwen en asbest: waarom zijn deze stoffen zo gevaarlijk?

Oude gebouwen en asbest: waarom zijn deze stoffen zo gevaarlijk?

Iedereen heeft weleens gehoord van asbest, maar wat is dit nou eigenlijk? Deze gevaarlijke stoffen werden vroeger vaak gebruikt in de bouw. Vooral bij gebouwen en woningen was dit het geval. In deze jaren wist men nog weinig van de grote risico’s voor de gezondheid die asbest met zich meebracht. In dit artikel lees je meer over asbest. Wat zijn deze stoffen precies? En waarom zijn ze zo gevaarlijk?

Wat is asbest?

Wat veel mensen niet weten, is dat asbest een verzamelnaam is voor meerdere mineralen. Deze mineralen zijn silicaten en komen allemaal voor in de natuur. Het zijn delfstoffen, die in sommige delen van de wereld nog steeds worden gewonnen. In Rusland is dit bijvoorbeeld het geval. Asbest kun je vinden in zes verschillende varianten. De drie meest gebruikte hiervan in Nederland zijn chrysotiel (wit), crocidoliet (blauw) en amosiet (bruin). Asbest staat vooral bekend om zijn eigenschappen. Zo zijn deze stoffen erg slijtvast en stevig. Asbest is bestand tegen hoge temperaturen. Om deze redenen werd asbest vaak gebruikt bij de bouw, of het maken van bepaalde producten.

Waarvoor werd het gebruikt?

De asbest stoffen werden door middel van een bindmiddel gebruikt voor veel producten. Zo werd het samen verwerkt met bijvoorbeeld cement, karton of gips. Na de jaren ’50 werd asbest veel gebruikt in Nederland. Een huis, fabriek, schip of bedrijfspand bouwen? Dan was asbest hierbij vaak één van de middelen die werd gebruikt. Maar asbest werd ook toegepast bij het bouwen van leidingen, gordijnen, voertuigen, ovens en nog veel meer producten.

Gevaren van asbest

Later werd bekend dat er grote risico’s zitten aan asbest. Als de stoffen zich niet meer in gebonden toestand verkeren, kunnen de losse vezels worden ingeademd. Dit is erg slecht voor de gezondheid, en kan leiden tot veel ernstige ziektes en aandoeningen, waaronder asbestose, kanker en fibrose. Sinds 1993 is het daarom verboden in Nederland om asbest te gebruiken, verwerken of bewaren. Helaas is er nog altijd veel asbest aanwezig in veel landen, ook hier in Nederland. Daarom moeten veel bedrijven nog steeds regelmatig een asbest dak vervangen. Bij de verbouwing of sloop van een gebouw kan asbest een groot gevaar zijn. Daarom is het belangrijk om dit altijd te laten doen door professionals.