Veilig werken in de bouw? Zo doe je dat!

Veilig werken in de bouw? Zo doe je dat!

Veilig werken in de bouw, is van groot belang voor iedereen die hierbij betrokken is. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat alle mensen die zich op een bouwplaats bevinden, een veilige omgeving hebben waarin de bouwwerkzaamheden plaatsvinden. In onderstaand blog kun je lezen, hoe je deze veiligheid kunt waarborgen en hebben we een aantal goede tips voor je!

Waarom is veiligheid zo belangrijk in de bouw?

Bouwen kan een gevaarlijke aangelegenheid zijn. Er zijn nu eenmaal grote risico’s waarmee rekening moet worden gehouden, gebeurt dit niet, dan kan dit onveilige situaties veroorzaken. Omdat bouwwerkzaamheden vaak worden uitgevoerd met groot materiaal, zoals kranen en steigers, is de kans op een ongeluk altijd aanwezig. Overigens lopen niet alleen medewerkers op de bouw gevaar, maar ook passanten die hier toevallig voorbij komen. 

Hulpmiddelen die zorgen voor veiligheid in de bouw

Er zijn veel verschillende hulpmiddelen die kunnen worden gebruikt om de veiligheid op een bouwplaats te verhogen. Een bekend hulpmiddel voor de bouwsector is bijvoorbeeld de steiger. De steiger is een veiligheidsmiddel dat onmisbaar is voor bouwprojecten die op hoogte plaatsvinden. Maar er zijn ook veel verschillende andere hulpmiddelen die je in kunt zetten om een bouwplaats veiliger te maken. Zo kun je bijvoorbeeld met afzetlint een bouwplaats afzetten, zodat passanten weten dat ze hier niet mogen komen. Om een afzetlint goed vast te kunnen zetten, kun je bijvoorbeeld tiewraps gebruiken, zodat zo’n afzetlint goed blijft zitten. Denk ook aan hesjes met felle kleuren die gedragen kunnen worden op een bouwplaats, hiermee laat je van veraf al zien,  dat er mensen aan het werk zijn op een bouwplaats. Ook is het voor mensen duidelijk, wie er werkzaam zijn op zo’n bouwplaats en wie ze aan kunnen spreken als er iets aan de hand is. Ook weten bouwvakkers onderling, wie er werkzaam zijn op de klus.

Samenvatting veiligheid in de bouw

Het is duidelijk dat veiligheid een cruciale rol speelt als het gaat om bouwprojecten. Het is belangrijk om verschillende hulpmiddelen in te zetten om de veiligheid te garanderen, dit kan een steiger zijn, maar ook kleine hulpmiddelen zoals afzetlint en ducktape. Met de juiste hulpmiddelen kun je een bouwplaats veilig maken. Ideaal toch?