Zelf een huis bouwen op Kreta? Wij hebben 5 tips voor je!

Zelf een huis bouwen op Kreta? Wij hebben 5 tips voor je!

In je dromen reis je geregeld naar het zonnige Griekenland, waar je geniet van het heerlijke eten, de prachtige stranden en de vriendelijke bevolking. Misschien heeft het zelfs wel eens door je hoofd gespeeld om hier een huis te bouwen, een plek waar je altijd naar terug kunt keren en kunt genieten van al het moois dat dit land te bieden heeft. Maar waar begin je nu eigenlijk als je daadwerkelijk een huis wilt bouwen in Griekenland? In deze blog vertellen we je meer over het proces van het zelf bouwen van een huis in Griekenland, met als perfecte locatie het charmante Agios Nikolaos.

Waarom Agios Nikolaos een mooie stad is om een huis te bouwen

Het stadje Agios Nikolaos, gelegen op het eiland Kreta, wordt ook wel het ‘juweel van Kreta’ genoemd. En dat is niet voor niets. Met haar pittoreske haventje, sfeervolle pleintjes, gezellige boulevard en adembenemende uitzichten over de azuurblauwe zee en het omringende landschap, is Agios Nikolaos een ware parel aan de Middellandse Zee. Bovendien heeft deze stad een gunstig klimaat met veel zonuren en een verkoelende zeewind, waardoor het hier het hele jaar door heerlijk vertoeven is. Naast haar natuurlijke schoonheid, heeft Agios Nikolaos ook een rijke geschiedenis en cultuur. Zo vind je hier diverse archeologische sites, zoals de oude stad Lato en de beroemde grot van Zeus. Ook kun je in het archeologisch museum meer leren over de geschiedenis van Kreta en de Minoïsche beschaving die hier ooit floreerde. Maar wat Agios Nikolaos echt bijzonder maakt, is de gastvrije en vriendelijke bevolking. De Grieken staan bekend om hun warme en hartelijke karakter en dat zul je hier zeker merken. Of je nu een praatje maakt met de lokale visser die zijn vangst aan de kade aan het verkopen is, of een drankje bestelt op een terrasje en met de eigenaar ervan in gesprek raakt, overal zul je met open armen ontvangen worden. Dit gevoel van saamhorigheid en gemeenschapszin is iets wat je zeker zult ervaren wanneer je ervoor kiest om hier een huis te bouwen. Op deze website, vind je nog veel meer informatie over deze leuke stad! 

Het proces van zelf bouwen

Voordat je begint met het bouwen van je droomhuis in Agios Nikolaos, zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Het is bijvoorbeeld belangrijk om de lokale bouwvoorschriften te raadplegen en toestemming te vragen bij de gemeente voor het bouwplan. Hierbij is het handig om een Grieks sprekende advocaat of makelaar in te schakelen, zodat je goed op de hoogte bent van alle regels en procedures. Daarnaast is het belangrijk om een geschikt stuk grond te vinden waarop je kunt bouwen. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld via een makelaar of door zelf rond te kijken in de omgeving. Het kan ook lonen om te investeren in een stuk grond dat nog niet bebouwd is en zo de kosten wat meer te spreiden. Het voordeel van het zelf bouwen van een huis in Griekenland is dat je volledige controle hebt over het ontwerp en de materialen die gebruikt worden. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een traditionele Griekse stijl met witte muren en blauwe accenten, of juist voor een moderne en strakke uitstraling. Ook kun je zelf bepalen welke duurzame materialen je wilt gebruiken, zoals natuursteen en hout, wat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor de warmte- en geluidsisolatie van het huis.

Genieten van je eigen stukje paradijs

Terwijl de bouw van je huis vordert, kun jij alvast beginnen met het plannen van de inrichting en het maken van moodboards. Kies je voor een Grieks interieur met sfeervolle terracotta tegels en houten meubels, of ga je voor een moderne stijl met strakke lijnen en lichte kleuren? Het fijne is dat je helemaal zelf kunt bepalen hoe je jouw stukje paradijs wilt vormgeven!