Hier moet je op letten bij het kopen van een bouwstofzuiger

Hier moet je op letten bij het kopen van een bouwstofzuiger

Wanneer je een bouwstofzuiger wilt kopen, moet je op andere dingen letten dan wanneer je een traditionele stofzuiger koopt. Een stofzuiger geschikt voor klussen, bouwen en verbouwen heeft immers andere functionaliteiten dan een stofzuiger waarmee je de vloer van je woonkamer, badkamer of keuken mee stofzuigt. In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten wanneer je een nieuwe bouwstofzuiger gaat kopen. Zo kun jij jouw keuze maken voor de beste bouwstofzuiger.

Aansluiting elektrisch gereedschap

Een super handige functionaliteit van een bouwstofzuiger, is de mogelijkheid om er elektrische apparaten op aan te sluiten. Veel bouwstofzuigers zijn voorzien van een speciaal stopcontact voor bijvoorbeeld schuurmachines, boren en andere elektrische gereedschappen. In ruimtes waar verbouwingen gaande zijn, kun je vaak niet overal gebruik maken van gereedschap. Het is dan handig om een bouw stofzuiger te hebben, waaraan je jouw elektrische gereedschappen kunt koppelen.

Kijk naar de stofclassificatie

Bouwstofzuigers moeten ander soort stof en vuil op kunnen zuigen dan traditionele stofzuigers. Voor stofzuigers in de bouw is er daarom een classificatie ontwikkeld waarin de stofzuigers kunnen vallen en waarmee ze aangeven welke soorten stof je kunt opzuigen. Je hebt de L-klasse, M-klasse en H-klasse. De L klasse laat maximaal 5% stof door, waardoor de bouwstofzuiger goed geschikt is voor het opzuigen van normaal stof in de bouw (bijv. bij doe-het-zelf klussen of kleine verbouwingen). De M-klasse laat 0,5% door en is hierdoor geschikt voor het opzuigen van bouw- en kwartsstof. Wanneer je bouwstofzuiger in de H-klasse valt, is er sprake van een professionele bouwstofzuiger waarmee je ook schadelijke stoffen kunt opzuigen. Heeft de stofzuiger geen indicatie? Dan is het geschikt voor gewoon stof dat vrijkomt bij klusjes aan huis.

Vloeistoffen opzuigen

Let er bij je keuze voor een nieuwe bouw stofzuiger altijd op of deze naast droog vuil ook nat vuil kan opzuigen. Dit is een erg waardevolle functionaliteit, aangezien er in bouwomgevingen bovengemiddeld vaak vloeistoffen liggen. Dit is lastig te dweilen, omdat ze vaak vermengd zijn met bouwvuil of stof. Daarom is het ideaal wanneer je bouwstofzuiger ook vloeistoffen kan opzuigen. Je kunt de hele boel dan ineens opzuigen.

Wendbaarheid van je stofzuiger

Denk er bij een nieuwe bouwstofzuiger aan dat deze wendbaar en gemakkelijk verplaatsbaar moet zijn. In een bouwomgeving wordt er veel gesjouwd, geboord, gezaagd en is er altijd activiteit op variërende plekken. Je wilt dus niet dat je je stofzuiger continu moet versjouwen. Kies dus voor een bouwstofzuiger met wieltjes die 360 graden kunnen draaien en die niet snel omvalt. iets wat mensen nogal eens als probleem ervaren bij een traditionele stofzuiger.

Nu je weet waar je onder andere op moet letten bij het kopen van een nieuwe bouwstofzuiger, weet je beter wat bij je past en wat voor jou belangrijk is. Zo kun je ook een betere keuze maken.

Bron: www.stofzuiger-info.nl/beste-bouwstofzuiger/