Methodes om een WC te ontstoppen

Methodes om een WC te ontstoppen

Een verstopt toilet is erg vervelend. Daarom wil je dit probleem zo snel mogelijk oplossen, zonder hierbij schade te veroorzaken aan de toiletpot, bril of afvoer. Er zijn veel verschillende manieren waarop je een toilet kunt ontstoppen, met verschillende voor- en nadelen. In dit artikel lees je hoe je dit zelf gemakkelijk kunt doen.

Voordat je begint

Een toilet kan verstopt raken door het doorspoelen van ongeschikte voorwerpen of materialen, verzakte leidingen of doordat iemand te veel toiletpapier heeft gebruikt. Als je merkt dat het toilet niet (goed) doorspoelt, of dat het water omhoog komt, trek dan vooral niet nog een keer door. Hierdoor kan het toilet overspoelen, waardoor de hele vloer nat is. Voor de zekerheid kun je daarom eerst wat doeken, kranten of andere materialen neerleggen om dit zo nodig op te vangen.

Voordat je begint met ontstoppen, is het verstandig om de deur en eventueel een raam open te zetten. Dit zorgt ervoor dat de stank van het toilet of de middelen die je eventueel gebruikt, sneller zal verdwijnen.

Toilet ontstoppen

Hierna moet je een keuze gaan maken, hoe een WC ontstoppen? Er zijn namelijk veel manieren waarop je dit kunt proberen. Zo kun je een toilet ontstoppen met een (rubberen) handschoen. Deze kun je in het toilet steken, om zo te proberen de verstopping te verwijderen. Lukt dit niet? Dan kun je gebruikmaken van de bekende WC ontstopper. Een ontstopper heeft zowel een zuigende als een duwende werking, waardoor een verstopping snel verholpen kan worden. Je kunt de ontstopper simpelweg tegen de opening aan drukken, waarna je deze weer naar je toe trekt. Tegenwoordig heb je zelfs speciale, waterdichte stofzuigers waarmee je een toilet kunt ontstoppen.

Andere mogelijkheden

Heb je geen ontstopper, of is het hiermee nog steeds niet gelukt? Dan zijn er nog ander opties die je kunt proberen. Zo kun je afwasmiddel en heet (niet kokend) water combineren en in het toilet gieten. Als je hiermee ook geen succes hebt, dan is het verstandig om toch gebruik te maken van een ontstoppingsmiddel. Lees hierbij altijd goed de gebruiksaanwijzing, zodat je geen onnodige schade aanricht aan het toilet, de leidingen of jezelf.