Tips voor het kiezen van transportwielen

Tips voor het kiezen van transportwielen

Stoelen met wielen eronder of speciale transportwielen onder bakken / plateauwagenss hebben veel voordelen. Optimale mobiliteit is natuurlijk het belangrijkste, want de belangrijkste functie van wielen monteren onder stoelen, transportplaten en andersoortige meubels/materialen is natuurlijk het gemakkelijk kunnen verplaatsen van het betreffende object. Kiezen voor sterke en stabiele transportwielen is dan ook belangrijk. Maar waar moet je op letten als je op zoek bent naar de beste wielen voor jouw spul(len). De tips in dit artikel je een eind de goede richting op!

Let op het gebruiksdoel van de wielen

Een belangrijk aandachtspunt bij de keuze voor goede transportwielen, is in de eerste plaats het gebruiksdoel waarvoor je de wielen wilt inzetten. Wil je ze bevestigen onder zware stoelen, onder plateauwagens of onder zwaar meubilair? Kies dan voor sterke wielen, die een hoop gewicht kunnen dragen. Er zijn ook speciale zwaardere wielen verkrijgbaar voor bijvoorbeeld gebruik in warme of natte omgevingen. Onder bureaustoelen kun je volstaan met wat lichtere wielen.

De ondergrond & diameter van de wielen

Kijk goed naar de ondergrond waar de wielen overheen moeten rijden. Die ondergrond kan hard, glad of zacht zijn. De wielen die je kiest als transportmiddel dienen op het type ondergrond aangepast te worden. In principe is het vrij simpel: een zachte ondergrond heeft wielen nodig de hard en breed zijn. Omgekeerd kun je voor een harde ondergrond het beste wat zachtere wielen kiezen, die smaller mogen zijn dan bij een zachte bodem. Houd verder de diameter in de gaten van de wielen. Rijd je over een oppervlakte met veel hobbels en gaten, dan is een wat grotere diameter wenselijk.

Zwenkwielen of standaard vaste wielen?

Als er in kleine en nauwe ruimtes gemanoeuvreerd moet worden, zijn zwenkwielen de bete optie en kun je beter niet kiezen voor vaste wielen. Hetzelfde geldt voor bureaustoelen: ook die kun je vanwege de benodigde flexibiliteit het beste voorzien van sterke zwenkwielen. Als de wielen onder een kast of meubelstuk komen in een grotere ruimte, zijn zwenkwielen in principe niet nodig. Meubelstukken worden namelijk niet vaak verplaatst, terwijl je in wat grotere ruimtes relatief veel bewegingsvrijheid hebt.